Voordat we in de details duiken, vraag je je misschien af waarom de kamado juist zo geschikt is voor het bereiden van spareribs. De kamado, bekend om zijn veelzijdigheid en uitstekende warmtebehoud, zorgt ervoor dat de spareribs sappig en vol van smaak zijn. Het keramische materiaal van de kamado houdt de warmte vast en zorgt ervoor dat het vlees geleidelijk gaar wordt, wat resulteert in perfect mals vlees met een knapperige buitenkant.
Spareribs hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor het moderne barbecue-tijdperk. Dit smakelijk stuk varkensvlees komt voort vanuit verschillende culturen over de hele wereld. Historisch gezien werden spareribs beschouwd als het minder gewaardeerde deel van het varken, dat aan slagers werd gegeven als een bijproduct van andere populaire stukken vlees. Spareribs worden namelijk gemaakt van de buikzijde of zijribben van het varken.
De barbecuetraditie is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het slow-cooken van spareribs op de barbecue een ware traditie werd en een gezellige bezigheid om bijeen te komen met elkaar.
Allereerst beginnen we met het marineren van de spareribs. Door je spareribs in te smeren met een kruidige marinade voeg je enorm veel smaak toe aan je stuk vlees. Begin op tijd met marineren, de smaak komt namelijk het beste tot zijn recht wanneer je spareribs uren hebben kunnen marineren. Houdt minstens 4 uur aan, maar marineer je spareribs bij voorkeur al de avond van tevoren voordat de barbecue plaatsvindt.
Tip: Breng extra smaak aan je stuk vlees door deze van tevoren in te masseren met een van onze bbq rubs.
De 3-2-1 methode is een populaire techniek voor het bereiden van spareribs op de BBQ, met als doel sappige en malse ribben met een perfecte textuur. De cijfers staan voor de verschillende fasen van het bereidingsproces, namelijk 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen.
3 uur roken
Plaats de gemarineerde spareribs op de bbq en laat ze gedurende de eerste 3 uur roken op een lage temperatuur van ongeveer 110-125°C. Dit geeft de ribben de kans om die rokerige smaak op te nemen. Plaats de spareribs niet direct boven de gloeiende kolen, maar zorg ervoor dat je je stuk vlees gaart met indirecte hitte. Zo voorkom je dat de kruiden en marinade verbranden.
2 uur stomen
Na de rookfase wikkel je de spareribs in aluminiumfolie. Voeg eventueel wat extra vocht toe, zoals boter of appelsap, om de ribben extra mals te maken. Dit pakketje gaat terug op de bbq voor nog eens 2 uur. Doordat de ribs in deze fase zijn ingepakt, wordt het vlees gestoomd waardoor deze goed mals kan worden.
1 uur grillen
Na het inpakken haal je de spareribs uit de folie en leg je ze terug op de bbq voor nog een uurtje. In deze fase kun je je spareribs nog voorzien van een dikke laag van je favoriete barbecuesaus. Dit zorgt voor een heerlijk plakkerige buitenkant en een extra smaaklaag.
Tip: Een barbecuesaus is ook altijd lekker om ernaast te serveren. Wij schreven eerder al eens over hoe je zelf de lekkerste bbq saus op tafel zet.
De 3-2-1 methode is een richtlijn die je kunt toepassen voor het bereiden van spareribs op de barbecue. Houdt daarbij wel altijd rekening met het formaat en soort vlees dat je gebruikt voor je spareribs. De ene soort varkensrib wordt zachter en malser dan de andere soort. We raden aan om je spareribs gedurende de bereiding in de gaten te houden. Oogt je vlees al mooi en is de tijd nog niet verstreken? Dan kun je natuurlijk altijd je spareribs eerder van het vuur halen.
Dinsdag 24 December en Dinsdag 31 December
Geopend van 10.00 -12.00 uur