Een goede salade kan niet ontbreken aan een goede barbecue. Een salade is een heerlijke, frisse afwisseling voor bij een kruidig stukje vlees en gegrilde groentespiesjes die van de barbecue komen. Zo houd je de barbecue interessant en gevarieerd. Je kunt natuurlijk een kant en klare salade bij de supermarkt halen, maar het is toch veel leuker om zelf aan de slag te gaan? Met de tips en recepten in deze blog maak je zelf de lekkerste salades voor bij de bbq!
Het leuke en lekkere aan een salade is dat je allerlei smaken met elkaar kunt combineren. Zo kun je eindeloos variëren en raak je nooit verveeld. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij delen hier enkele tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je een salade samenstelt. Zo weet je zeker dat je verschillende smaken en texturen met elkaar combineert!
Ga voor verse ingrediënten
Breng een bezoek aan de markt en ga op jacht naar verse groenten, fruit, kruiden en andere ingrediënten. Verse ingrediënten zijn vaak net wat smaakvoller en hebben een betere textuur dan bijvoorbeeld diepvriesproducten. Versheid gegarandeerd en vaak ook beter voor de portemonnee!
Combineer smaken
Combineer verschillende smaken zoals zoet, zuur en zout voor een gebalanceerde smaak. Gebruik bijvoorbeeld verse vruchten, noten, kaas, en azijn of citroensap voor een interessante smaakcombinatie.
Voeg eiwitten toe
Voeg eiwitten toe aan je salade om deze wat meer body te geven. Tijdens een barbecue eet je natuurlijk ook andere dingen, maar desondanks mag een salade ook wel vullend zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met gegrilde kip, gebakken tofu, garnalen, gekookte eieren, bonen of noten. Wat jij lekker vindt!
Experimenteer met toppings
Voeg knapperige toppings toe, zoals geroosterde noten, zaden, croutons, of gebakken ui om een extra bite toe te voegen. Anders kunnen de texturen in de salade te dicht bij elkaar komen.
Gebruik verse kruiden
Verse kruiden zoals basilicum, peterselie, koriander of munt voegen een heerlijke aroma en smaak toe aan je salade. Zo krijgt je salade wat meer kracht.
Maak je eigen dressing
Maak je eigen dressing met bijvoorbeeld olijfolie, azijn, citroensap, mosterd, honing en kruiden. Dit geeft je de controle over de smaak, waardoor je de dressing kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.
Ga voor een kleurrijk geheel
Niet alleen de maag, maar ook het oog wil wat! Een kleurrijke salade ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar bevat ook diverse voedingsstoffen. Probeer daarom verschillende gekleurde groenten en fruit toe te voegen.
Toch nog geen zin of vertrouwen om zelf een salade te bedenken? Dan zijn er gelukkig nog altijd heel veel recepten van salades online te vinden. Wij delen hier drie van onze favoriete recepten!
Salades komen in alle soorten en maten. De een dient als een hele maaltijd, de ander eet je als klein bijgerecht. Hier vind je drie recepten van salades, elk met een andere basis. Elke salade kun je natuurlijk geheel naar eigen smaak aanpassen, ook bijvoorbeeld wanneer je de salade vegetarisch/veganistisch wilt hebben.
Tip: wij hebben ook enkele tips en recepten voor een vegetarische barbecue voor je verzameld!
Grote kans dat je deze salade wel ergens voorbij hebt zien komen. Het leek wel een ware hit afgelopen zomer! Een smakelijke salade met burrata, gegrilde perzik en rauwe ham. Dat moet je toch proberen?
Ingredienten voor 6 personen:
Snij de perzik in plakken, smeer in met olijfolie en gril ze voor enkele minuten op de barbecue. Zorg daarbij wel dat je de plakken niet te dun snijdt. Snijd de cherrytomaten in kwartjes en meng in een kom met de veldsla, basilicum, rauwe ham en nootjes. Leg hier de gegrilde paprika op en gescheurde stukken burrata. Top de salade af met balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper. Voila, een heerlijke, frisse salade!
Couscous is een perfecte basis voor een goede salade. Deze durumtarwe uit Noord-Afrika is veelzijdig en neutraal van smaak, waardoor je uiteenlopende salades kunt samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor een traditionele tabouleh of voeg pesto toe aan je couscoussalade voor een Italiaanse twist. Van alles is mogelijk!
Ingrediënten voor 6 personen:
Brokkel het bouillonblokje fijn en meng dit met de droge couscous. Bereid vervolgens de couscous zoals op de verpakking aangegeven. Snij de paprika’s in grove stukken en rooster voor enkele minuten op de barbecue. De komkommer en feta snijd je in kleine blokjes. Wanneer de couscous is afgekoeld en de groenten gereed zijn, meng je alle ingrediënten in een grote kom. Besprenkel de salade met een eetlepel honing en top af met een handje walnoten.
Ingrediënten voor 6 personen:
Kook de pasta zoals op de verpakking aangegeven. Voordat de kipfilet op de barbecue gaat, kun je deze eerst nog kruiden met zout, peper en/of een smaakmaker. Na het kruiden is de kipfilet klaar om de barbecue op te gaan. Grill de kipfilet aan beide zijden voor 5 à 8 minuten. Controleer daarna goed of de kip gaar is. Ook de courgette leg je op de barbecue om kort te grillen. De courgette hoeft minder lang op de barbecue: 2 à 3 minuten aan beide kanten is voldoende. Ondertussen kun je de cherrytomaten en olijven in kleine stukjes snijden. Wanneer de pasta is afgekoeld, kun je deze in een kom doen en alle koude ingrediënten toevoegen. Snijd de courgette en kip in kleine stukken en voeg toe aan het mengsel. Schep ongeveer een half potje groene pesto door de salade, voeg zout en peper toe naar smaak en voila: je hebt een heerlijke pastasalade op tafel gezet!
Tip: deze salade is ook heerlijk met zalm in plaats van kip! Wij helpen je op weg met hoe je het beste zalm op de bbq kunt bereiden.
Dinsdag 24 December en Dinsdag 31 December
Geopend van 10.00 -12.00 uur