Wanneer je een pizza gaat maken op de bbq plaats je deze niet gewoon op het rooster en klaar is Kees. Ten eerste is het verstandig om een barbecue met deksel te hebben, zodat je goed een oven kunt nabootsen. Een kamado leent zich hier perfect voor uit. Op deze manier wordt de pizza zowel van onder als boven verwarmd, waardoor het deeg en beleg geleidelijk aan worden gegaard.
Daarnaast zijn er verschillende tools die het bereiden van een pizza op de barbecue een stuk gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een pizzasteen, onmisbaar om een goede pizza te kunnen bereiden. Een pizzasteen helpt bij het creëren van een gelijkmatige warmteverdeling en zorgt voor een knapperige korst. Om je pizza eenvoudig op de barbecue te leggen, om te draaien en van het vuur te halen, kan een pizzaschep een handig hulpmiddel zijn. Als een echte pizzabakker kun je dan je pizza makkelijk bedienen.
Tip: heb je geen tijd meer om een pizzasteen aan te schaffen maar wil je wel pizza’s bakken op de bbq? Dan kun je ook kiezen voor een voorgegaarde bodem die niet vastplakt aan het rooster of je pizzadeeg plaatsen op ingevet aluminiumfolie.
Hoe maak je een pizza op de bbq?
Begin met het voorverwarmen van de barbecue. Zet de branders aan of maak een houtskoolvuur en laat de barbecue goed heet worden. Voor een gasbarbecue kun je de temperatuur op hoog zetten.
Plaats een pizzasteen of pizzaplaat op het grillrooster en laat deze goed voorverwarmen. Als je geen pizzasteen hebt, kun je een gietijzeren koekenpan of een speciale pizzaplaat voor de barbecue gebruiken.
Terwijl de barbecue voorverwarmt kun jij je pizza gaan maken. Strooi wat bloem op een werkoppervlak en rol het pizzadeeg uit tot de gewenste dikte. Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt, want dun deeg kan snel verbranden op de barbecue. Beleg de pizza met saus, kaas en je favoriete toppings. Houd de hoeveelheid toppings redelijk, zodat de pizza gelijkmatig gaart en niet te zwaar wordt.
Is de barbecue goed heet? Dan kun je de pizza voorzichtig op de voorverwarmde pizzasteen of -plaat schuiven. Sluit het deksel van de barbecue om de warmte vast te houden. Houd de temperatuur van de barbecue in de gaten. Zorg ervoor dat de temperatuur van de barbecue tussen 200°C en 250°C komt te liggen. Dit zorgt voor een goede baktijd en een knapperige korst. Na een paar minuten, draai de pizza een kwartslag om gelijkmatig bakken te bevorderen en om te voorkomen dat de bodem verbrandt. Controleer regelmatig de pizza om te zien of de korst goudbruin is en de kaas gesmolten en borrelt. Dit duurt meestal 8-12 minuten, afhankelijk van de temperatuur van je barbecue. Het eindresultaat? Een heerlijke pizza om aan je gasten te serveren!
Pizza bbq recept
Een pizza is ontzettend divers en kun je met allerlei toppings beleggen. Er zijn zoveel opties, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom delen wij ons favoriete pizza bbq recept!
Ingrediënten voor een heerlijke pizza
Deeg
Saus
Toppings
Bereidingswijze
Verwarm de barbecue voor op hoog vuur en plaats een pizzasteen of -plaat op het grillrooster. Strooi ondertussen wat bloem op een werkoppervlak en rol het pizzadeeg uit tot de gewenste dikte en grootte.
Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort. Voeg de tomatensaus toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus een paar minuten sudderen tot deze wat ingedikt is. Bestrijk vervolgens het uitgerolde deeg met de tomatensaus. Strooi de geraspte mozzarella gelijkmatig over de saus. Beleg de pizza met plakjes champignons, dunne plakjes rode ui, geroosterde paprika reepjes, zwarte olijven, en eventueel plakjes ham of pepperoni. Voor wat extra pit voeg je wat chilivlokken toe.
Daarna kan het bakken beginnen! Schuif de pizza voorzichtig op de voorverwarmde pizzasteen of -plaat op de barbecue. Sluit het deksel van de barbecue en bak de pizza 8-12 minuten. Houd ondertussen de pizza goed in de gaten. Is de korst al eerder goudbruin en zien de toppings er goed uit? Dan kun je de pizza eerder van de barbecue verwijderen.
Haal vervolgens de pizza van de barbecue en laat deze even rusten. Bestrooi met verse basilicumblaadjes en besprenkel met extra vierge olijfolie. Snijd de pizza in stukken en smullen maar!
Tip: Een pizza is heel eenvoudig aan te passen naar jouw smaak, dus voeg eventueel extra ingrediënten toe die jij lekker vindt of laat een aantal ingrediënten achterwege!
Dinsdag 24 December en Dinsdag 31 December
Geopend van 10.00 -12.00 uur