Je gaat een barbecue organiseren. Waarschijnlijk denk je eerst aan alle hoofdingrediënten die niet mogen ontbreken, zoals diverse stukken vlees. Maar wat ga je daarnaast serveren? Welke hapjes gaan goed samen met het gekozen vlees? In deze blog doe je inspiratie op welke bijgerechten niet mogen ontbreken bij jouw volgende barbecue. Hierbij delen we ook alvast recepten om je op weg te helpen, zodat jij een barbecue kunt neerzetten met een gevarieerd menu. Je gasten gaan gegarandeerd met een volle maag weer de deur uit!
Het serveren van bbq bijgerechten maakt je avond absoluut compleet. Bbq bijgerechten voegen niet alleen diversiteit en smaak toe aan de maaltijd, maar zorgen ook voor een uitgebalanceerd menu. Sappige stukken vlees zijn lekker, maar na het zoveelste stuk kun je uitgekeken raken op de smaak. Daarom kun je met bijgerechten een goede afwisseling in smaken creëren. Door uitgebreide keuze kunnen gasten hun favoriete smaken mixen en matchen, waardoor ze een avondmaal kunnen samenstellen wat past bij hun voorkeur.
Voor welke bbq bijgerechten kies jij? Om je op weg te helpen zetten we hier verschillende bbq bijgerechten voor je op een rij.
Zin in een lekkere salade bij de barbecue? Dan is dit bijgerecht zeker één die je moet uitproberen. Een rijke salade vol groenten die een goede aanvulling is op het barbecue-menu.
Ingrediënten salade
Ingrediënten citroen-basilicum vinaigrette
Bereidingswijze
Spoel de quinoa af onder koud water en kook volgens de instructies op de verpakking. In plaats van de quinoa te koken in water, kook je het geheel in een groentebouillon. Dit voegt extra smaak toe aan je bbq bijgerecht. Grill de plakjes courgette, stukken rode en gele paprika en rode uipartjes tot ze gaar zijn en een mooie grillmarkering hebben. Daarna is het tijd om alle ingrediënten samen te brengen in een grote kom. Meng de gekookte quinoa, gegrilde groenten, kerstomaatjes, olijven en verkruimelde feta.
In een aparte kom whisk je de citroen-basilicum vinaigrette door het citroensap, olijfolie, gehakte basilicum en knoflook samen te mengen. Breng op smaak met zout en peper. Vervolgens kan de vinaigrette over de salade. Laat even staan zodat de smaak goed in de salade kan trekken.
Er zijn nog veel meer salades die heerlijk zijn om bij de bbq te serveren! We schreven er eerder al eens een blog over.
Een goede saus kan natuurlijk ook niet ontbreken op een barbecue. Deze lekkere smoky chipotle aioli is een heerlijke toevoeging als dip voor je stokbrood of stuk vlees. Dit bbq bijgerecht is ook daarnaast ook een topper voor binnen bij de borrelplank.
Ingrediënten
Bereidingswijze
In een kom meng je de mayonaise, fijngehakte knoflook, citroensap en Dijon-mosterd. Roer dit goed door elkaar. Daarna kun je de fijngehakte chipotle pepers aan de mayonaise toevoegen. Begin met één peper en voeg meer toe naar smaak als je van wat meer pit houdt. Top af met een scheut gerookte paprikapoeder en meng het geheel goed door. Proef de aioli en breng op smaak met zout en peper naar voorkeur. Zet de smoky chipotle aioli minstens 30 minuten in de koelkast om de smaken goed tot zijn recht te laten komen.
Tip: zoek je nog inspiratie om zelf bbq saus te maken? Wij schreven hier eerder al een blog over!
Voor een gezonde en kleurrijke toevoeging aan je barbecue zijn groentespiesjes altijd een goed idee! Het mooie aan een groentespies als bbq bijgerecht is dat je hier veel kanten mee op kan gaan. Maak de spies ook vooral met groentes waar jij blij van wordt. We geven alvast een voorzetje met onderstaand gerecht.
Ingrediënten groentespies
Ingrediënten marinade
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Proef en pas indien nodig de kruiden, zout en peper aan. Daarna snijd je alle groenten in stukken, groot genoeg zodat deze aan een spies kunnen. Pak er vervolgens een houten of metalen spies bij en rijg hier de groentestukken afwisselend aan. Bestrijk vervolgens de groentespies met marinade en laat dit zo’n 30 minuten intrekken. Na het intrekken van de marinade leg je de groentespiesen voor ongeveer 10-15 minuten op de barbecue op middelhoog vuur. Draai de groentespiesen af en toe om en gril totdat de groenten zacht zijn. Serveer de groentespiesen als bijgerecht met een extra scheutje marinade eroverheen.
Tip: ben je op zoek naar meer vegetarische bbq bijgerechten? In onze blog over vegetarisch bbqen kun je meer inspiratie opdoen!
Breng verschillende smaken samen met deze aardappelsalade met bacon en avocado. De zoete smaak van de aardappel, zoute bite van de bacon en romigheid van de avocado vormen samen een lekkere smakencombinatie. Een bbq bijgerecht waar je gasten van zullen smullen!
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bepaal of je ruimte hebt op de barbecue om aardappelblokjes goudbruin te bakken. Zo niet, dan kun je de oven voorverwarmen op 200°C. Leg de zoete aardappelblokjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel de aardappelblokjes met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster in de oven tot de zoete aardappels zacht en goudbruin zijn, dit doe je in ongeveer 20-25 minuten. Bak ondertussen de stukjes (vega) bacon lekker knapperig en snij de groenten. Wanneer de aardappels klaar zijn, kun je deze laten afkoelen. Vervolgens doe je de zoete aardappel in een grote kom, verkruimel je de bacon erdoor en schep je de gesneden groente erdoor. Top de salade af met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout.
Geen zin in een salade met groente? Kies dan voor een smaakvolle fruitsalade als bbq bijgerecht! Dit is het perfecte bbq bijgerecht, aangezien de frisse maar toch zoete smaak een goede toevoeging is bij alle rokerige hapjes.
Ingrediënten salade
Ingrediënten honing-limoen dressing
Bereidingswijze
In een grote kom meng je de gehalveerde aardbeien, blauwe bessen, frambozen, gehakte muntblaadjes en plakjes kiwi. In een aparte kom meng je het limoensap, honing, geraspte gember en eventueel een beetje vanille-extract. Roer dit goed door elkaar. Vervolgens kun je de dressing over de salade gieten en voorzichtig mengen, om de vruchten te voorzien van de smaakvolle dressing. Laat de salade vervolgens even staan, zodat de smaak er goed in kan trekken.
Dinsdag 24 December en Dinsdag 31 December
Geopend van 10.00 -12.00 uur