check_circleAltijd scherp geprijsd
check_circleRuim assortiment
check_circleGratis* verzending v.a. €100
close
Assortiment
Klantenservice

Alles voor de kerst bbq - BarbecueXXL

Alles voor de kerst bbq - BarbecueXXL

Onvergetelijke feestdagen met een kerst bbq

De feestdagen staan voor de deur! Terwijl sommige mensen traditioneel kiezen voor een feestelijke kerstmaaltijd uit de oven of een avond gourmetten, is een kerst bbq een aanrader als je het net wat anders wil doen dit jaar. Een kerst bbq is een geweldige manier om de sfeer te veranderen en een unieke draai te geven aan de feestdagen. Hier zijn enkele tips om je kerst bbq tot een succes te maken en wat extra smaak aan je feestdagen toe te voegen.

Barbecueën tijdens de kerst 

Omdat de meeste mensen gewend zijn aan barbecueën in de zomer, is het goed om te weten wat er anders is aan barbecueën in de winter. Daar zit namelijk verschil in. De weersomstandigheden zijn anders waardoor je met verschillende dingen rekening moet houden. 

Doordat het buiten een stuk koeler is dan in de zomer, duurt het langer voordat je barbecue op temperatuur is. Wil je het tempo opschroeven? Dan verbruik je meer kolen of gas. Om ervoor te zorgen dat de barbecue niet halverwege het kerstdiner uitvalt, is het verstandig genoeg kolen of gas in te slaan.

Bepaal ook op welke locatie je je kamado het beste kunt plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een overkapping bij de achterdeur? Dan is dat een goede plek om droog en uit de wind te staan. Heb je dit niet? Dan kan een partytent met zijwand zorgen voor enige beschutting.

Om te voorkomen dat je het hele kerstdiner in je eentje buiten staat te grillen, is het aan te raden om buiten ook een fijne plek te maken voor je gasten. De feestdagen draaien ten slotte om gezelligheid en samenzijn. Breng wat sfeer in het duister door feestelijke lampjes op te hangen. Voor wat extra warmte kun je een vuurkorf aansteken en genoeg fleecedekens klaarleggen voor je gasten.

Wat bereid je op de kerst bbq?

Met een barbecue of kamado bereid je je gerechten natuurlijk op een andere manier dan op een gasfornuis of oven. Het is daarom belangrijk om na te denken welke gerechten je wil bereiden deze kerst en of dit kan op een barbecue. Hieronder vind je enkele tips om feestelijke maaltijden te bereiden op de kerst bbq.

Een gegrilde kalkoen is een klassieker voor tijdens de feestdagen. Dit kun je een heerlijke smaak en sappigheid geven op de barbecue. Marineer de kalkoen eerst met een smaakmaker, om zo de smaak nog voller te krijgen. Een ander typisch vleesgerecht voor tijdens de feestdagen is gegrilde beenham. Breng een laag honingmosterdglazuur aan voordat de beenham op de barbecue gaat, zodat het glazuur kan karamelliseren en een knapperige korst kan vormen. Liever vis? Dan is zalm een goede optie voor het kerstdiner. Zalm bereiden op de barbecue kan op verschillende manieren en je kunt de zalm marineren met uiteenlopende kruiden!

Ook groentegerechten mogen niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Denk bijvoorbeeld aan gevulde paprika’s van de bbq, bereid met een vulling van gehakt, rijst, tomaten en kruiden. Gril ze totdat ze zacht en smaakvol zijn. Of maak kleurrijke groentespiesjes met paprika, courgette, champignons, ui en cherrytomaatjes. Bestrijk ze met olijfolie en kruiden voor extra smaak. Heerlijk voor een (vegetarische) kerst bbq!

Tot slot nog een klassieker: gegrilde aardappeltjes. In plaats van in de oven kun je de aardappels in een aluminium bakje op de barbecue plaatsen. Bestrijk de aardappeltjes vooraf met knoflook en rozemarijn voor een heerlijke, feestelijke smaak.

Tip: Om je vlees, vis of groenten extra smaak te geven, kun je deze plaatsen op een grillplank. Deze plank geeft een rokerige smaak af, perfect voor het kerstdiner!

Onze favoriete kerst bbq recepten

Deze blog is natuurlijk niet compleet zonder twee heerlijke kerst bbq recepten. Ga jij voor een sappig stuk vlees, gevulde groente of allebei?

Barbecue Beef Wellington

Wat is nou een kerstdiner zonder een heerlijke Beef Wellington? Wij leggen uit hoe je ‘m maakt.

Ingrediënten voor circa 4-6 personen

  • 1 kg ossenhaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie
  • 500 g champignons, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Verse tijmblaadjes
  • Bladerdeeg
  • Eigeel (voor het bestrijken)

Bereidingswijze

Kruid de ossenhaas royaal met zout en peper. Verwarm de barbecue voor op hoog vuur en schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht. Laat het vlees afkoelen. Bak ondertussen in een pan de champignons, knoflook en tijm totdat het vocht in de pan is verdampt. Rol het bladerdeeg uit en leg het op een ingevette grillplaat. Plaats de afgekoelde ossenhaas in het midden van het bladerdeeg. Bedek de ossenhaas met een laag van het champignonmengsel. Vouw het bladerdeeg over het vlees en de vulling, sluit de randen goed af en bestrijk met eigeel. Grill de Beef Wellington indirect op de barbecue op middelhoog vuur tot het bladerdeeg goudbruin is en het vlees de gewenste gaarheid heeft.

Gevulde Portobello-paddenstoelen met spinazie en feta

Deze gevulde portobello is heerlijk en bevat geen vlees, daardoor is deze maaltijd ook geschikt voor vegetariërs en veganisten! 

Ingrediënten voor circa 6-8 personen

  • 8 grote portobello-paddenstoelen, steeltjes verwijderd
  • 300 g verse spinazie, gewassen en gehakt
  • 200 g (plantaardige) fetakaas, verkruimeld
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Verse tijmblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte Parmezaanse kaas (of plantaardig alternatief)

Bereidingswijze

Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur. Bestrijk de portobello-paddenstoelen met olijfolie aan beide zijden en kruid met zout en peper. Grill de paddenstoelen ongeveer 3-4 minuten aan elke kant, of tot ze zacht zijn. In een pan verwarm je wat olijfolie en bak je de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de gehakte spinazie toe en kook tot deze geslonken is. Vul elke gegrilde portobello met het spinaziemengsel en top het af met verkruimelde feta. Bestrooi met verse tijmblaadjes en, indien gewenst, wat geraspte Parmezaanse kaas. Plaats de gevulde paddenstoelen terug op de barbecue en grill nog 5-7 minuten, of totdat de kaas gesmolten is en lichtbruin is.

    01-12-2023 14:45

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, handige tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer over ons

Dinsdag 24 December en Dinsdag 31 December
Geopend van 10.00 -12.00 uur