Bij barbecueën denk je misschien als eerste aan flinke lappen vlees die lekker op het barbecuerooster liggen te sudderen. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ook voor een vegetarisch alternatief. Is het dan een goed idee om te barbecueën terwijl je vegetarisch eet? Zeker! Wij delen hier enkele tips en recepten zodat jij niet alleen stokbrood hoeft te eten tijdens het barbecueën.
Tips vegetarische barbecue
Een vegetarische barbecue kan veel gevarieerder zijn dan je misschien eerst denkt. Je moet dan wel even weten hoe je te werk gaat. Hier zijn wat tips!
Niet alle groenten zijn geschikt voor de barbecue
De ene groente leent zich beter uit om te grillen dan de andere groente. Houd daar dus rekening mee voordat je enthousiast groentes in huis haalt. Wanneer je de groente klaarmaakt voor de barbecue, is het aan te raden het in grove stukken te snijden. Zo voorkom je dat de groentes door het rooster vallen en maak je het jezelf makkelijker om de stukken om te keren.
Groenten die geschikt zijn voor de barbecue: paprika, courgette, aubergine, ui, champignons en tomaten. Ook harde groenten zoals wortels en asperges kunnen op de barbecue, maar kun je het best vooraf even blancheren.
Marineer voor extra smaak
Alleen stukken vlees marineren? Tuurlijk niet! Geef groenten en vleesvervangers extra smaak door deze te marineren in een heerlijke saus. Check ons ruime aanbod smaakmakers of ga zelf aan de slag en maak een heerlijke bbq saus!
Kies je vleesvervanger zorgvuldig
Niet elke vleesvervanger is geschikt om te grillen op de barbecue. Heb je een vleesvervanger op de barbecue gehad die niet geschikt bleek? Dan proef je dat aan de structuur. Deze heeft dan wat weg van rubber of karton. Niet de smaak waar je voor gaat. Gelukkig kun je dit voorkomen, aangezien de verpakking van de vleesvervanger vaak al laat zien of deze geschikt is voor de barbecue.
Vegetarische barbecue recepten
Deze blog is niet compleet zonder een paar heerlijke vegetarische barbecue recepten. Allemaal eenvoudig te bereiden en geschikt voor op de kamado. Heb je een kamado en kun je een spoedcursus gebruiken over de basics? Wij geven hier enkele keren per jaar workshops over.
Voor welk heerlijke gerecht kies jij?
Tip: deze gerechten zijn ook met kleine aanpassingen vegan te maken!
Heerlijke groentespies
Een heerlijke groentespies kan niet ontbreken tijdens een goede (vegetarische) barbecue! Wij delen hier een recept voor een lekkere groentespies met eenvoudige marinade, die je zo in een handomdraai maakt. Het mooie aan een groentespies is dat je zelf de vrijheid hebt om te bepalen wat er aan de spies gaat. Haal daarom vooral de groenten in huis die jij lekker vindt! Dit recept is goed voor circa 8 spiesjes.
Ingrediënten:
1 courgette
1 bakje kastanje champignons
2 rode uien
1 paprika
handje basilicum
1 bakje cherrytomaatjes
120 ml balsamico-azijn
2 eetlepels Dijon mosterd
knoflook
Zout en peper
Snij de groente in grove stukken, meng in een kom met olie, zout en peper en rijg één voor één aan de spies. Voor een extra sierlijke groentespies, kun je de courgette in de lengte in dunne plakken schaven. Dit rijg je vervolgens afwisselend met andere groente aan de spies.
De marinade maak je door het balsamicoazijn te mixen met mosterd en knoflook in een pan. Laat dit vijf minuten zachtjes pruttelen op laag vuur totdat je een mooie en dikke saus hebt.
De spiesjes grill je aan beide kanten voor twee minuten op de barbecue. Let daarbij op dat je de spiesjes niet op het heetste deel van de barbecue legt. Vervolgens bestrijk je de marinade over de spiesjes en laat je ze nog even op de grill liggen totdat ze mooi gaar zijn.
Tip: zorg ervoor dat je de satéstokjes eerst in water legt voordat ze op de barbecue gaan. Anders kunnen ze namelijk vlam vatten!
Gepofte zoete aardappel met tzatziki
Aardappels poffen op de barbecue? Jazeker! Aardappels zijn heerlijk om op de barbecue te maken. Pof aardappels met een laag knoflookboter of ga voor heerlijke gepofte zoete aardappel met tzatziki. Wij leggen je uit hoe je de laatste bereid met smaakvolle, zelfgemaakte tzatziki.
Ingrediënten tzatziki:
Griekse yoghurt 10%
1 Rode ui
2 tenen knoflook
Halve komkommer
Dille
Limoensap
Zout en peper
Ingrediënten:
Zoete aardappels
Aluminiumfolie
Was de zoete aardappelen en prik er gaatjes in met een vork. Verpak de zoete aardappelen in aluminiumfolie en leg deze tussen de kolen op de barbecue. Het duurt ongeveer 25 minuten voordat de aardappelen gaar zijn, maar dit kan afhangen van hoe groot de aardappel is.
Terwijl de zoete aardappelen op de bbq liggen, kunnen we de tzatziki maken. Breng enkele lepels Griekse yoghurt aan in een kom. Snipper een rood uitje en snijd 2 tenen knoflook fijn (of meer als je de volgende dag de tzatziki nog wil ruiken ;)). Voeg deze toe aan de yoghurt. Rasp vervolgens een halve komkommer in een schone theedoek. Deze kun je daarna uitwringen boven de wasbak. Zo voorkom je dat je tzatziki waterig wordt. Voeg nog dille, zout en peper toe naar smaak. Maak af met een scheutje olijfolie en limoensap. Proef of de tzatziki zo goed op smaak is. Zo niet, dan kun je nog wat extra kruiden toevoegen.
Vegetarisch broodje burger
Een broodje burger is iets waar je snel aan moet denken als je het over barbecueën hebt. Daarom kon het recept voor een vegetarische burger niet ontbreken in deze blog.
Ingrediënten voor 1 burger:
100 gram kikkererwten
halve ui
1 teentje knoflook
Sambal
snufje gerookte paprikapoeder
Peper en zout
Bakpoeder
Paneermeel
Tip: Wij hebben een breed aanbod aan smaakmakers om je burger extra lekker te kruiden!
Fruit de ui en knoflook in een pan totdat ze een mooie bruine kleur krijgen. De kikkererwten spoel je af onder de kraan, laat je uitlekken en plaats je in een kom. Je kunt ervoor kiezen om de kikkererwten met een staafmixer fijn te maken, maar met een vork kom je ook al een heel eind. Doe hier vervolgens de ui en knoflook bij, samen met het bakpoeder en alle kruiden en specerijen. Maak van het mengsel een bal en druk deze vervolgens plat. Je hebt je burger! De burger moet je even goed insmeren met olie en paneermeel voordat deze op de barbecue kan. Houd goed in de gaten en draai regelmatig om.
Overige ingrediënten:
Avocado
Ijsbergsla
Tomaat
Komkommer
Italiaanse bol
Saus naar keuze
Rooster de Italiaanse bol even mee op de barbecue. Ondertussen kun je de koude ingrediënten fijn snijden zodat deze daarna op het broodje kunnen. De burger gaat samen met veel verschillende sauzen, dus ga voor een saus die jij lekker vindt.
Tip: De zelfgemaakte tzatziki smaakt ook heerlijk op deze vegetarische burger!